News

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά έργα του περασμένου αιώνα, τον ‘Θαυμαστό Μανδαρίνο’ του Μπέλα Μπάρτοκ, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου Γερμανού μαέστρου Marcus Bosch. Στο πρώτο μέρος ο ταλαντούχος Ελληνο-Αλβανός βιολονίστας Jonian Ilias Kadesha ερμηνεύει δύο απαιτητικά έργα με έντονες τσιγγάνικες αναφορές.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την ‘Alborada del grazioso’ από τη σουίτα του Ραβέλ ‘Καθρέφτες’, όπου το κάθε ένα από τα πέντε μέρη της είναι αφιερωμένο και σε έναν διαφορετικό καλλιτέχνη της ‘Κοινωνίας των Απάτσι’, μιας ομάδας avant-garde καλλιτεχνών στο Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα. Η συγκεκριμένη σύνθεση είναι το τέταρτο και πιο γνωστό μέρος της σουίτας και είναι αφιερωμένη στον ελληνικής καταγωγής μουσικοκριτικό Michel-Dimitri Calcovoressi (1877-1944).

 

Ο Jonian Ilias Kadesha ερμηνεύει στη συνέχεια τη ‘Ραψωδία για βιολί αρ.1’ του Μπάρτοκ που παραπέμπει στο γνωστό ουγγρικό χορό Τσάρντας και εμπεριέχει έναν πλούτο τσιγγάνικων μελωδιών, όπως και η ‘Tzigane’ του Ραβέλ που συνδυάζει το πάθος της τσιγγάνικης μουσικής με όλες τις δεξιοτεχνικές προκλήσεις ενός κοντσέρτου.

 

Ο Μπάρτοκ έγραψε σκηνική μουσική για τη γκροτέσκα παντομίμα ‘Ο Θαυμαστός Μανδαρίνος’ του Ούγγρου εξπρεσιονιστή συγγραφέα Melchior Lengyel αναδεικνύοντας με τη μουσική του τα υπαρξιακά ζητήματα που θέτει το κείμενο, δημιουργώντας ένα αριστούργημα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα.

 

 

 

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την ενίσχυση των θυμάτων του πολέμου, ενώ θα συγκεντρωθούν και τρόφιμα πριν την έναρξη της συναυλίας, από εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Συγκεκριμένα: Γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, δημητριακά, παξιμάδια, αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια.

Σάββατο, 2 Απριλίου 2022

ώρα 21:00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

Διεύθυνση ορχήστρας: Marcus Bosch

Βιολί: Jonian Ilias Kadesha

Πρόγραμμα:

Μωρίς Ραβέλ (1875-1937): Alborada del grazioso, από τη σουίτα ‘Καθρέφτες’

Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945): Ραψωδία για βιολί αρ.1, Sz.87

Μωρίς Ραβέλ (1875-1937): Tzigane για βιολί και ορχήστρα

Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945): Ο Θαυμαστός Μανδαρίνος, έργο 19, Sz.73 (1924)

 

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

 

 

Τιμές εισιτηρίων:
Διακεκριμένη ζώνη: 20€
Πλατεία: 15€
Θεωρεία/Εξώστης: 10€
Μειωμένο: 5€

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, AMEA, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ

 

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: www.tsso.gr

 

Εκδοτήριο Κ.Ο.Θ.

Λ. Νίκης 73

Τηλ. 2310236990

Ώρες λειτουργίας: 8:00-15:00

 

 

 

Πληροφορίες για το κοινό:

 

Κ.Ο.Θ.

www.tsso.gr

Facebook @thessalonikistatesymphonyorchestra

Youtube @TheTsso

Instagram @tssoofficial

Twitter @ThesOrchestra

 

 

 

Συναυλία Covid Free

Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο χώρο:

– Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
– Πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, με ισχύ έως 90 ημέρες μετά από αυτόν

Συνδυαστικά με
– Αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος ταυτοπροσωπείας

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή, που σαρώνονται ηλεκτρονικά στην είσοδο μέσω ειδικής εφαρμογής.
Οι παραπάνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν και ανηλίκους, δώδεκα (12) ετών και άνω.

Οι ανήλικοι θεατές έξι (6) έως δεκαεπτά (17) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ. αριθμ. 1 σχετικού. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

Τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies